Landen en valuta

De invoercalculator is geschikt voor het berekenen van invoerrechten en BTW (omzetbelasting) op producten die geïmporteerd worden van buiten de Europese Unie. Het is tevens mogelijk om calculator te gebruiken als valutaomrekenhulp.

Voor alle aankopen binnen de (lidstaten van de) Europese Unie geldt vrijstelling van invoerrechten en BTW (de BTW is immers al betaald in het land van aankoop). Producten die geproduceerd en aangeschaft zijn in landen die lid zijn van de Europse Vrijhandelsassociatie (EVA), namelijk IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Noorwegen, komen in aanmerking voor vermindering of vrijstelling van invoerrechten. De zending dient dan voorzien te zijn van een certificaat van oorsprong. Zonder certificaat geldt het normale tarief. Webwinkels leveren dit certificaat zelden mee.

Land Valuta Verdrag Invoerrechten BTW
Australie Dollar (AUD) Niet-EU Ja Ja
Brazili├ź Real (BRL) Niet-EU Ja Ja
Canada Dollar (CAD) Niet-EU Ja Ja
China Yuan (CNY) Niet-EU Ja Ja
Hong Kong Dollar (HKD) Niet-EU Ja Ja
IJsland Kroon (IKR) Niet-EU, EER1, EVA2 Ja/nee3 Ja
Japan Yen (JPY) Niet-EU Ja Ja
Liechtenstein Frank (CHF) Niet-EU, EER1, EVA2 Ja/nee3 Ja
Marokko Dirham (MAD) Niet-EU Ja Ja
Noorwegen Kroon (NKR) Niet-EU, EER1, EVA2 Ja/nee3 Ja
Turkije Lire (TRY) Niet-EU Ja Ja
Verenigd Koninkrijk Pond (GBP) EU Nee Nee
Verenigde Staten Dollar (USD) Niet-EU Ja Ja
Zwitserland Frank (CHF) Niet-EU, EVA2 Ja Ja

1Europese Economische Ruimte
2Europese Vrijhandels Associatie
3Geen invoerrechten indien in bezit van een EUR.1 certificaat

De calculator is bruikbaar voor elk niet-EU land maar officieel ondersteunen wij alleen de landen en valuta die in de valuta-selector van de calculator staan, te weten Australie, China, Japan, Marokko, Noorwegen, Turkije, Rusland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de nabije toekomst zullen meer landen en valuta toegevoegd worden.